“ROLNIK”- CZYLI GRUPA KRWI A

Osoby z grupą krwi A powinny stale wzmacniać swój układ odpornościowy.

Charakterystyczne choroby dla osób z tą grupą krwi to:

  • częste przeziębienia,
  • katar,
  • zapalenie ucha środkowego,
  • zapalenia oskrzeli,
  • choroby płuc, astma,
  • cukrzyca,
  • nowotwory

Pochodzenie grupy krwi “A” wynika z przyzwyczajenia się człowieka do pracy na roli, życia na wsi i odżywiania się produktami pochodzącymi z upraw.
Osoby z grupą krwi “A” to często perfekcjoniści, osoby sumienne i obowiązkowe w działaniu. Dotrzymują danego słowa. Jasno wypowiadają swoje zdanie. Fascynuje je filozofia i religie oparte na miłości, zaufaniu, uwielbieniu i wierze. Cechuje je przywiązanie do swoich rzeczy, domu, a także identyfikowanie się z otaczającym społeczeństwem. Są nastawieni na współpracę, w działaniu są opanowani, potrafią się kontrolować. Osoby z grupą krwi “A” najlepiej sprawdzają się w tych zawodach, w których mogą pracować według własnego rytmu.

Obecnie nasze posiłki obfitują w gotowe sproszkowane dania zawierające szkodliwe dla naszego zdrowia składniki. Dla osób z grupą krwi “A” najistotniejsze jest to, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Taka dieta wzmacnia system odpornościowy i potencjalnie zapobiega rozwojowi chorób. Produkty spożywcze, wskazane dla osób z grupą krwi “A” sprzyjające poprawie metabolizmu, przyspieszeniu ruchu robaczkowego jelit, przyspieszeniu zużycia kalorii i poprawie trawienia to: oleje roślinne, produkty sojowe, warzywa, ananas. Osoby z grupą krwi “A” powinny wystrzegać się spożywania mięsa. Po jego wyeliminowaniu z diety prawdopodobna jest znaczna utrata wagi. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe – co spowalnia przemianę materii. Produkty mleczne bogate są w wysoko nasycone tłuszcze, które osłabiają serce, prowadzą do otyłości i cukrzycy. Produkty pszenne mają niejednoznaczne działanie na osoby z tą grupą krwi. Dozwolone jest umiarkowane spożywanie produktów pszennych, nadmierne ich spożywanie powoduje, że tkanka mięśniowa ulega nadmiernemu zakwaszaniu. Papryka – działa niekorzystnie na żołądek, mnie są również wskazane ziemniaki i pomidory ze względu na szkodliwe działanie lektyn, które zawierają zawierają.
Osoby z tą grupą powinny jeść pokarmy niskotłuszczowe, w ich diecie powinno być dużo warzyw i owoców.
Osoby posiadające grupę krwi „A” wykazują predyspozycje do zachorowań na większości chorób cywilizacyjnych. Najczęściej występujące choroby to: choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca, cukrzyca.
W tej grupie zarówno zachowanie jak i przywracanie zdrowia nie jest łatwym zadaniem. W sposób szczególny osoby z grupą krwi A powinny dbać o wzmacnianie układu odpornościowego, serca i układu krążenia po to, aby zapobiec chronicznym i wyniszczającym chorobom oraz nowotworom złośliwym. Należy również poprawić metabolizm i zapewnić silną ochronę antyoksydacyjną .
Nadmiernie przerobiona i przetworzona żywność jest szkodliwa dla osób z tą grupą krwi.

Typowe dla tej grupy krwi są również choroby układu sercowo – naczyniowego, choroby serca.

Cechą grupy krwi A jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych oraz słabe trawienie. Dieta powinna być oparta na warzywach i owocach, które zaopatrują organizm w niezbędne witaminy i składniki mineralne.
Aby utrzymać w dobrym stanie system odpornościowy oraz zminimalizować ryzyko zachorowań na raka, a także uniknąć problemów ze strony układu krążenia, osoby z grupą krwi A powinny szczególnie dbać o odpowiednią ilość żelaza, witaminy B12, C, E, kwas foliowy, pantotenowy i bioflawonoidy.
Dobrym dodatkiem do diety jest również zielona herbata, imbir i pietruszka.

WSKAZANY DLA TEJ GRUPY KRWI JEST WEGETARIANIZM, ZABRONIONE ZAŚ MIĘSO I MLEKO

Niezastąpionym suplementem polecanym przez CaliVita jest Vital A

Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

  • Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,
  • Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,
  • Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,
  • Ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.

Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

  • Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,
  • Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych,
  • Fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
  • Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
  • Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.

ZALECANE I NIEWSKAZANE PRODUKTY SPOŻYWCZE

MIĘSA I DRÓB
Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. Niewskazane: baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczka, królik, kuropatwa, serca, szynka, wątróbka, wieprzowina, wołowina, wołowina mielonej.
OWOCE MORZA
zalecane: dorsz, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.
niewskazane: barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawior, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okoń, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.
NABIAŁ I JAJA
zalecane: mleko sojowe, ser sojowy.
niewskazane: chude lub 2% mleko, lody, masło, maślanka, pełne mleko, serwatki, ser brie, ser camembert, ser gouda, serek wiejski.
TŁUSZCZE I OLEJE
zalecane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
niewskazane: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowego.
ORZECHY, PESTKI
zalecane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
niewskazane: orzech brazylijski, orzechy nerkowca, pistacje.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
zalecane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch “czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
niewskazane: fasola copper, navy, czerwona, nerkowata.
ZBOŻA
zalecane: amarant, gryka, kasza
niewskazane: kiełki pszenicy, otręby pszenicy, płatki familia, grape nut, siedem zbóż, pszenica, skrobia.
PIECZYWO
zalecane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
niewskazane: angielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełnopszeniczny, chleba wieloziarnisty, chleb z mąki durum, chleb z mąki macowej, chleb wysokobiałkowego, pumpernikiel.
MAKARONY I ZIARNA
zalecane: gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
niewskazane: makaron grysikowy, makaron ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszennej.
WARZYWA
zalecane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
niewskazane: bakłażany, biała kapusta, chińska kapusta, czerwona kapusta, oliwki czarne, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki, papryka czerwona, zielona, żółta, pomidorów, ziemniaki białe, czerwone, słodkie.
OWOCE
zalecane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
niewskazane: banany, mandarynki, mango, melon, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar.
SOKI I NAPOJE
zalecane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
niewskazane: sok z papai, sok pomarańczowy, sok pomidorowy.
PRZYPRAWY
zalecane: czosnek, imbir, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
niewskazane: Kapary, ocet balsamiczny, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały i czarny mielony, pieprz czerwony, żelatyna.
HERBATY ZIOŁOWE
zalecane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.
niewskazane: cayenne, z czerwonej koniczyny, rabarbar, szczaw.
UŻYWKI
zalecane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
niewskazane: coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwo, woda sodowa.
POZOSTAŁE PRZYPRAWY
zalecane: musztarda
niewskazane: ketchup, majonez,